Tu poate știai despre astrofotografia de 360 de grade a lui Nick Risinger și probabil nu vei găsi nimic nou, dar să știi că sunt mulți care încă nu au aflat și de ce să nu afle? Tipul ăsta, Nick Risinger un american din Seattle a avut o idee foarte ambițioasă și dificil de realizat. Să compună cea mai mare și mai apropiată de realitate fotografie a cerului înstelat. Rezultatul final? O harta interactivă a cerului înstelat. Calea Lactee, planete, galaxii, nebuloase, tot. Superbă (37,000 de imagini lipite) 37,000 de fotografii. Enorm.

Nick a început lucrul la acest proiect în martie 2010. Împreună cu fratele său au cumpărat 6 camere profesionale pentru astronomie. Nu, nu DSLR-uri. Sunt niște camere total diferite de ce știm noi. Cei doi au plecat cu camerele speciale în deșertul Nevadei, unde în fiecare noapte Nick monta cele 6 camere pe un tripod care se rotea împreună cu pământul. Camerele făceau între 20 și 70 de fotografii pe noapte.  După cum probabil știi, că să poți face astrofotografii reușite ai nevoie de locuri uscate, fără surse de lumina în apropiere și o poluare cât mai mică. Acesta fiind și motivul pentru care Nick a ales deșertul. Terminând de fotografiat emisfera nordică  Nick pleacă spre Africa de Sud unde începe să fotografieze emisfera sudică (foarte aproape de locul unde se află și SALT, Southern African Large Telescope).

După cele două călătorii în Africa de Sud, Nick se întoarce în Seattle unde folosește o combinație de programe prin care poate curăța, edita și lipi fotografiile. Chestia mișto și de apreciat este că nu știa să folosească acele programe, însă prin tutoriale online învăța.

Rezultatul final este extraordinar și poate fi văzut aici. Poți să rotești imaginea, să dai zoom. Șmecherie!

Am ales să scriu despre asta deoarece cred că astfel de proiecte, astfel de oameni au puterea de a schimba și influența lumea. Jos pălăria pentru muncă lui.