Și eu și tu și alții am avut această întrebare: ce obiectiv să-mi cumpăr. Sunt convins de asta. Absolut toți am fost la început de drum și absolut toți am avut aproximativ același tip de întrebări. Este bun aparatul meu pentru asta? Dar pentru aia? Ce vreau? Ce îmi este necesar și așa mai departe. Și evident, la un moment dat a apărut și întrebarea din titlul acestui articol. E o întrebare oarecum firească, deoarece după un timp probabil te simți oarecum limitat de obiectivul tău de kit (18-55mm) și nu numai asta, dar observi și pozele celor din jur și ești pus în anumite situații în care pur și simplu observi că nu poți face fotografia pe care o doreșți. Lumina prea slabă sau nu te poți apropia suficient de subiectul fotografiei sau pur și simplu locul este prea mic și nu poți încadra ceea ce doreșți. Dar toate astea le știi, le-ai trăit și probabil de aia citeșți acest articol, să auzi o altă părere, ceva ce poate te va ajută să iei o decizie sau poate îți va răspunde la întrebare. În orice caz vom fi amândoi câștigați. Tu pierzi 2-3 minute, eu câștig un cititor. Așadar hai să vedem.

Probabil ai mai citit câte un articol, două sau chiar mai multe și probabil deja ai o idee despre ce ți-ai dori și după cum prea bine știi obiectivele sunt de câteva feluri.

  • All around sau Standard (un fel de bune la toate)
  • Prime (cele cu distanță focală fixă, extraordinare în special la fotoreportaje și portrete)
  • Macro (în general pentru a fotografia obiecte mici, insecte și se descurcă minunat și la portrete)
  • Tele sau zoom (în general pentru wildlife, evenimente sportive sau orice poză unde trebuie să păstrezi o distanță)
  • Wide-angle, ulta-wide-angle, fish eye, Tilt & Shift

Cam astea ar fi principalele tipuri de obiective. Desigur mai sunt câteva tipuri, puțin mai speciale dacă pot să mă exprim astfel, dar despre ele nu voi scrie astăzi deoarece nu cred că te-ar putea ajuta în luarea unei decizii ci s-ar putea să te facă și mai confuz. Am să încep în ordinea de mai sus.

All around sau Standard

Chestia mișto la aceste obiective este că au o plajă focală mare, de la 16mm până la 300mm. Partea proastă e că tocmai din cauza plajei focale mari, calitatea imaginilor nu va fi niciodată una egală cu calitatea pe care ți-o oferă un obiectiv cu focală fixă (35mm spre exemplu). Dar că în orice situație totul ține de cât de dispus ești tu la un compromis. Ce înseamnă asta? Păi dacă ești genul de fotograf care face asta pur și simplu pentru că îi place să o facă sau să aibe fotografii de pus pe facebook sau pe instagram (lucru deloc rău) atunci probabil că acest tip de obiectiv va fi perfect pentru tine. Unde mai pui că nu va trebui să schimbi obiectivul. Vei putea face poze de aproape florilor și totodată vei putea fotografia și lebede pe lac că și cum ar fi lângă tine. Sunt obiective destul de mari, deci vei face și impresie probabil. Sunt obiectivele ideale pentru familie, vacanțe și poze în general. Cu alte cuvinte, dacă tot ce te interesează este un obiectiv și de „aproape” și de „distanță” și nu prea scump atunci aceste obiective sunt cele mai bune pentru tine. Nu costă mult și probabil îți vor fi suficiente. Cel mai ieftin obiectiv all-around la ora actuală este de la Tamron și se numește Tamron AF-S 18-200mm f/3.5-63 XR Di II LD Aspherical IF Macro. Îl găseșți la aproximativ 580 de Ron cu montură pentru Nikon și Canon. Dar sfatul meu este să nu te opreșți totuși la cel mai ieftin. Având în vedere că acest obiectiv îți va acoperi toate nevoile, fă un efort și cumpără ceva mai bun. Foarte populare fiind cele cu plajă focală 18-105mm.

Un Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro HSM este foarte bun și poate fi folosit pe aparatele Canon, Nikon, Sony sau Pentax.

Prime

Probabil cele mai populare și de cea mai bună calitate. Sunt obiective cu distanță focală fixă (30mm, 35mm, 40mm, 50mm, 85mm). Nu au zoom, dar asta nu înseamnă că nu poți fotografia ceva mic. Poți, dar va trebui să te apropii cât de mult îți permite obiectivul. Nu există fotograf căruia să-i lipsească din geantă un obiectiv prime. De ce? Pentru că raportul preț calitate este excepțional. Adică la prețul pe care-l vei plăti pentru un prime nu vei găși nimic mai bun calitativ. Nu au zoom și deci în interiorul lor se găsesc mai puține lentile, asta înseamnă că imaginea este mai puțîn filtrată și de aici și o calitate mai mare. Sunt extraordinar de luminoase, au un număr f mic (diafragmă), iar asta asigura un bokeh bestial pozelor. Tot din cauza numărului f mic (diafragmă) aceste obiective îți vor da voie să faci poze în locuri cu lumina mai slabă. Sunt sigur că și tu ai vrut să faci o poză într-un bar și nu doreai să atragi atenția cu blitz-ul, iar când ai făcut fotografia și te-ai uitat la ea, ai constatat că e mișcată, că fetele nu sunt clare sau știu eu ce. Și nu puteai să ridici viteză de fotografiere căci altfel ieșeau pozele prea întunecate și nici ISO pentru că nu voiai purici pe imagine . Nu aparatul era de vină și nici nu-ți tremură mâna, pur și simplu obiectivul tău nu era cel potrivit. Aveai nevoie de un obiectiv cu un număr f mai mic (diafragmă). Gen f/1.8. Aceste obiective îți oferă imagini extraordinar de clare, focalizarea cu ele se face extrem de repede și prețul lor este foarte mic. Sunt folosite în special la fotografia de portret și cea de stradă. Le recomand oricui, indiferent de aparatul foto pe care-l deține. Lentilele fixe te vor ajută să gândeșți fotografia, îți vor stimula imaginația și te vor transforma ca și fotograf.

Pentru Nikon cele mai folosite și recomandate sunt AF-S 50mm f/1,8 sau  AF-S DX 35mm f/1.8, pentru Canon îți recomand 50mm f/1.8, pentru Sony găseșți DT 50mm f/1.8 SAM iar în cazul în care foloseșți un Pentax poți cumpără SMC DA 50mm f/1.8 .

Macro

După cum spune numele, aceste obiective sunt folosite în special în macrofotografie. Sunt construite de așa natură încât să-ți permită să te apropii foarte mult de subiect. Poți fotografia cam tot ce este mic. O albina pe o floare, furnici, gândaci și așa mai departe. Cel puțin în ideea asta au fost construite. Atenție. Nu sunt lentile zoom. Au distanță focală fixă și asta înseamnă că va trebui să te apropii cu obiectivul de subiectul fotografiei tale. Însă îți vor permite să te apropii foarte mult. Lucru care nu este posibil cu obiectivele prime spre exemplu. Și hai să vedem exact situațîi bune pentru un obiectiv macro. Să zicem că eșți un blogger și scrii despre mâncare. Găteșți în fiecare zi și vrei să pui fotografii cu ce ai gătit. Un all around nu va fi bun pentru tine, deoarece are numărul f mare (diafragmă) și va trebui să foloseșți blitz-ul sau să ridici ISO-ul și nu vrei asta. S-ar putea să fie bun un obiectiv prime, sunt luminoase, produc imagini clare însă nu te vei apropia de subiect foarte mult, iar în acest caz soluția este un obiectiv macro. Deși nu sunt la fel de luminoase că și obiectivele prime, ele sunt mai luminoase decât all-around. În general un obiectiv macro are diafragmă f/2.8 (vorbesc de obiective pentru oamenii care nu vor să investească zeci de mii de lei în echipament), iar asta te va lăsa să fotografiezi frunzele de mărar din supa fierbinte pe care doreșți să o prezinți pe blog. Desigur, nu-ți vei cumpăra poate un obiectiv doar că să faci fotografii la mâncare și asta este minunat. Dar să știi că obiectivele macro se descurcă mai mult decât excelent și la fotografia de portret și de stradă. Singurul dezavantaj din punctul meu de vedere este că nu poți fotografia ceva aflat la distanță. Dar asta ține strict de ce îți doreșți tu. Eșți ușor în dilemă? Pentru că și lentilele macro dar și cele prime sună foarte bine. Hai să-ți zic ceva. Câți bani ai? Dacă nu eșți dispus să oferi mai mult de 1000 de ron pentru un obiectiv, atunci te rog, nici nu te mai gândi la macro. Mergi cu prime-urile și nu-ți va părea rău. Dar dacă ești totuși dispus să plătești peste 1000 de ron atunci macro să fie. Pentru Nikon un obiectiv macro bun ar fi AF-S DX Micro 40mm  f/2,8G sau Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro, pentru Canon poți lua Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM sau Sigma 105mm f/2,6 EX DG OS Canon EF, pentru Sony îți recomand tot de la Sigma, 105mm f/2,8 Macro EX DG HSM Sony, iar pentru Pentax cel mai potrivit ar fi D FA 100mm f/2,8 SMC Macro.

Tele sau Zoom

Sunt printre cele mai mari obiective. În esență și fără explicații aceste obiective măresc. Să luăm cel mai tâmpit exemplu. Ești pe stradă, iar pe partea cealaltă ai văzut o persoană pe o banca. Ți se pare superbă lumina, poziția și vrei să-i faci poză. Eșți prea timid că să te apropii sau poate pur și simplu nu vrei să strici momentul. În astfel de situații și nu numai un obiectiv tele ar fi ideal. Poate te întrebi de ce nu un all-around, căci și ăla are zoom. Pentru că un all-around atunci când zoom-ul este la maxim nu-ți va oferi aceiași calitate că și un tele. Hai să vedem acum dacă un teleobiectiv este ce-ți doreșți. Este bun pentru fotografii de portret (în lumina naturală, bună, în interior însă nici o șansă), este bun pentru fotografia wild-life și sport, îți permite să te apropii foarte mult de subiect fără să fi observat. Este bun și pentru fotografia de peisaj în anumite condiții. Îl vei ține permanent pe aparat? Nu. Îți garantez asta. Merită să-ți cumperi un tele? Da, merită. Însă fă-o doar dacă deja ai un obiectiv prime. Asta e sfatul meu. Ce tele să-ți cumperi? Dacă ai Nikon atunci unul bun ar fi AF-S DX 55-300mm f/4,5-5,6G ED VR, dacă eșți pe Canon îți recomand EF-S 55-250mm f/4-5,6 IS STM, iar pentru Sony poți lua DT 55-200mm f/4-5,6 SAM. Pentaxul are și el tele-ul sau DA 50-200mm f/4-5,6 SMC ED WR.

Wide-angle, ulta-wide-angle, fish eye, Tilt & Shift

Pe acestea le-am pus împreună deoarece nu cred că se adresează consumatorului obișnuit. Dar pentru că nu vreau să le exclud am să explic pe foarte scurt ce fac și la ce sunt bune. Wide-angle și ultra wide angle sunt obiective folosite în general în peisaje datorită unghiului mare de cuprindere și a focalei mici. Pot fi folosite și în arhitectură de interior, vor fotografia dintr-un perete în altul că să zic așa.  Fish-eye are același rol că și wide-urile doar că dus în extrem. Sunt obiective cu care poți creea imagini circulare (în genul celor din spotul Pro TV). Obiectivele tilt & shift au rolul de a corecta perspectiva. Mai exact? Să zicem că fotografiezi un șantier și vrei să oferi o perspectivă exactă și totodată un efect de miniatură atunci vei putea obține asta cu un obiectiv tilt & shift. 

Sper că acest articol te va ajută să iei o decizie. Pe curând!