Ce ar putea fi nou despre filtrele foto? cred că asta este întrebarea ta dacă ești fotograf de ceva vreme și cred sincer că foarte multe nu voi putea să-ți spun în acest articol. Dar dacă ești la început de drum ar fi bine să acorzi 4, 5 minute acestui articol și să citești. Unele lucruri s-ar putea să te ajute mai mult decât ai fi crezut, altele s-ar putea să nu te intereseze deloc, însă oricare ar fi situația și tu și eu vom fi câștigați. Când facem referire la filtrele fotografice în general ne gândim să îmbunătățim o imagine sau să-i oferim un efect pe care altfel nu l-am putea obține în programele de editare (Photoshop spre exemplu).

Și că să pot începe trebuie să-ți zic că sunt două categorii de filtre în funcție de cum se montează, pe filet sau filtre cu sistem Cokin. Evident cele mai folosite sunt filtrele pe filet, deoarece se infileteaza pe obiectiv și aia e. Fără alte setări, fără alte șmecherii sau acesorii. Filtrele Cokinsunt formate din trei piese, un inel ce se montează pe obiectiv, un suport care se montează pe inel și filtrul. Unul din avantajele uriașe ale acestui filtru este că-l poți folosi pe mai multe obiective schimbând doar inelul adaptor pe când cele pe filtru vor trebui schimbate în funcție de diametrul obiectivului. Da! exact așa este, obiectivul tău are diametru și va trebui să fii atent la asta dacă vrei să-ți cumperi un filtru.

Și că să fie lucrurile și mai clare o să dau exemplu pe obiectivul de kit de la Nikon (18-55mm). Diametrul acestui obiectiv este de 52mm. În general diametrul obiectivului este scris pe obiectiv. Dacă nu șții, nu e nici o problema, spune-i vânzătorului pentru ce obiectiv dorești filtrul și el va șți. În fine. Deci ziceam că am obiectivul 18-55mm și vreau să-mi cumpăr 3 filtre (uv, nd și polarizare și ajung și la ele), voi cere 3 filtre cu diametrul de 52mm le voi monta și sunt fericit. Voi plăti pe cele mai ieftine undeva la 100 de lei.

Dar ce fac dacă schimb obiectivul? Va trebui să cumpăr alte trei filtre, de alt diametru și dacă diametrul este mai mare, cu siguranță și prețul lor va fi mai mare. Pe când dacă aș cumpără filtre Cokin aș cumpără doar inelul adaptor care este mult mai ieftin decât un nou set de filtre. Partea mai rea a filtrelor Cokin este că nu arată la fel de elegant că cele pe filet și nici nu vor proteja lentila obiectivului la fel cum protejează filtrele pe filet. Personal, folosesc filtrele pe filet, nu e ca și cum schimb obiectivele în fiecare zi și de aceea prețul mai ridicat nu mă deranjează atât de mult. Și gata. Am zis pe scurt cele două categorii de filtre în funcție de montaj și e timpul să trec mai departe. Filtrele mai pot fi clasificate și după rolul lor și de-abia de aici începe frumosul. Și avem:

  • Filtrele UV și Skylight
  • Filtrele de polarizare
  • Filtrele neutre (ND)
  • Filtrele close-up
  • Filtrele pentru efecte speciale

Le voi lua pe rând.

Filtrele UV și Skylight

Scopul filtrelor UV astăzi este pur și simplu de protecție a lentilei. Înainte de apariția camerelor digitale, scopul acestui filtru era de a bloca razele ultraviolete să ajunge pe film. Astăzi însă toate camerele digitale au un filtru UV în față sensorului și că atare nu prea mai sunt necesare filtrele UV pe DSLR-uri. Însă foarte mulți fotografi folosesc aceste filtre pentru protecție. Este mai ieftin, mai ușor să înlocuieșți un filtru zgariat sau rupt decât să înlocuieșți o lentilă zgariata. Recomand folosirea acestor filtre în permanentă și te rog, nu fi zgârcit. Nu cumpără un rahat de filtru la 30 de lei pentru că vei suferi, calitatea fotografiilor tale va avea de suferit (reflexii nedorite, flare pe imagini, etc) și nu doar asta.. dar cum e să ai un obiectiv de 2000 de lei și un filtru de 30? Îți recomand să iei ceva de calitate.

Filtrul UV este necesar și nu ar trebui să lipsească din geanta ta!

Filtrele Skylight au o tentă gălbuie și de asemenea și ele au ca principală utilizare reducerea razelor UV din atmosferă, ajutând astfel la realizarea unor fotografii clare, fără “ceață” des întâlnită la altitudini mari. Dacă vorbim de altitudini, trebuie precizat că aceste filtre nu au efect decât la înălțimi mai mari de 1500 de metri sau pe malul mării, acolo unde razele soarelui sunt mai puternice. În rest, ele pot fi folosite ca și filtre permanente, de protecție, pentru lentila frontală a obiectivelor. Ca și mai devreme, recomand filtre la un preț mai mare. Când vine vorba de fotografie și de accesorii încetează să mai gândești ieftin.

Filtrele de polarizare

Sunt două tipuri de filtre de polarizare, liniare și circulare. Este important să șții care să-l ceri deoarece dacă vei cumpăra filtru de polarizare liniar și foloseșți foarte des autofocusul vei avea probleme cu asta. Filtrele de polarizare liniare derutând sistemul de autofocus. În schimb filtrele de polarizare circulară sunt perfecte pentru DSLR-uri deoarece funcția de autofocus nu este derutată. Ce fac aceste filtre?

Pe scurt și fără explicații Filtrele de Polarizare au rolul de a “filtra” lumina reducând sau chiar eliminând reflexiile. Pot da constrast, claritate și pot intesifica culorile dintr-o fotografie. Sunt recomandate în cazul fotografiilor de peisaj deoarece amplifică contrastul și culoarea cerului. Și că să înțelegi și mai bine rolul acestor filtre îți dau cel mai banal exemplu. Sunt sigur că la un moment dat ai încercat poate să fotografiezi ceva aflat într-o vitrină sau după un geam și când ai făcut fotografia ai văzut reflexia ta în geam și nu ți-a plăcut. Cu un filtru de polarizare, reflexia ta ar fi fost eliminată. Se aplică chestia asta și dacă eșți prin marea Caraibelor,  spre exemplu șî apă este superbă, peșțișori multicolori înoată la picioarele tale și tu vrei să-i fotografiezi, fără un filtru de polarizare ai fotografia probabil luciul apei, cu un filtru de polarizare însă ți-ai umple ecranul aparatului foto de peștișori.

La fel că în cazul tuturor accesoriilor, nu te zgârci, cumpără un filtru de polarizare bun! Va conta. Ah, era să uit, când vei folosi filtrele de polarizare, probabil va trebui să crești timpul de expunere puțin.

Filtrele neutre (ND – Neutral Density)

Rolul filtrelor cu densitate neutră este să reducă cantitatea de lumină ce întră prin obiectiv. De ce îți doreșți asta? Păi uite un exemplu.. Scriam despre bokeh și ziceam atunci că un obiectiv cu deschiderea mare creează și un efect bokeh mai plăcut. Dar dacă afară este soare și tu vrei să obții acel bokeh, va trebui să ții obiectivul deschis la f/1.8 în cazul unui 50mm clasic, iar asta pe un soare puternic va duce la niște fotografii foarte foarte deschise (arse) și atunci că să poți fotografia cu diafragmă deschisă la maxim chiar și când este soare puternic vei avea nevoie de un filtru cu densitatea neutră. Și știu că ai putea pur și simplu să setezi viteză la 1/4000, dar totuși uneori asta s-ar putea să nu fie suficient.

Filtrele neutre sunt de asemenea folositoare și când fotografiezi cu flash-ul. Să zicem că faci o fotografie iubitei tale cu shutter speed la 1/250 și diafragma la f/2.8 într-o zi însorită și foloseșți flash-ul pentru a creea un efect dramatic, atunci poză ta va fi supraexpusă (albă sau arsă). Nu poți crește viteză deoarece flash-ul te limitează la 1/250 și atunci singura ta opțiune ar fi să închizi diafragma la un f/11 să zicem.. dar dacă faci acest lucru nu vei mai obține acel bokeh despre care scriam.  Și iată, încă o dată, un filtru ND se dovește folositor.

Filtrele ND au intensități diferite, deci fii atent când îți cumperi unul. Un filtru ND2 va reduce lumina cu 1 stop, ND4 va reduce lumina cu 2 stopuri, iar un filtru ND8 cu trei stopuri.  Un alt efect mișto pe care-l obții cu un filtru ND este cel din fotografia de mai jos. Este ușor de făcut. Pui un filtru ND4 să zicem sau ND8 dacă soarele este puternic, crești timpul de expunere și fotografiezi. Apa, va capătă acel efect cremos, plăcut.

Totodată filtre de ND pot fi și graduale. Ce înseamnă asta? Pe scurt și ușor de înțeles. Jumate din sticlă este fumurie, jumate transparentă. De ce? Păi uneori, la munte când gagica stă la umbră dar soarele este sus mare și tare pe cer și tu faci poză, constanți că poza este întunecată jos și foarte deschisă sus. Ca să nu mai pățești chestia asta, pui un filtru din ăsta. Gradual. Partea fumurie o pui să acopere zona cea mai luminată și partea transparență o pui peste gagica care stă la umbră. Faci poza și speri să iasă bine. Și gata. Trec mai departe

Filtre Close-Up

Despre aceste filtre nu e nevoie să scriu atât de mult. Exact cum sugerează și numele sunt filtre de apropiere. Se atașează de obiectiv la fel ca și celelalte filtre și permit obiectivului tău să se apropie mai mult de subiect deoarece distanța de focus este scăzută. Prea greoi? Ok. Hai să dau un exemplu. Claudiu, cumnatul meu, fotografiază foarte mult cu 50mm și uneori își dorește să se apropie de subiect mai mult și nu reușește deoarece subiectul nu ar mai fi în focus. Soluția cea mai ieftină și simplă? Un filtru din asta… close up. Desigur, calitatea imaginilor tale va avea puțîn de suferit. Dar asta ține doar de tine și de cât de mult contează asta pentru tine. Și atenție la numărul scris pe ele. Exact că la dioptrii.

Filtre pentru efecte speciale 

Filtrele astea pot produce niște efecte mișto, culori sau știu eu ce nebunie. Dar din moment ce aceste efecte, mă rog, majoritatea efectelor pot fi produse cu ușurință în programe de editare (Photoshop) aceste filtre și-au cam pierdut din popularitate. De aceea cei mai mulți fotografi nu vor avea aceste filtre în geanta lor. 

În încheiere trebuie să repet. Orice filtru în plus pe obiectiv va scade din calitatea unei fotografiei. Însă unele filtre sunt lucruri necesare.Când îți cumperi un filtru, fii atent la diametru. Altceva? Habar nu am acum.  Lumină bună!