S-ar putea sa-ti placa si:
About cezar firicel

Sunt nascut in '82, prin septembrie. Viata m-a invatat sa nu cred in destin. Iar astazi cred in propriile puteri si cred in Dumnezeu. Iubesc sa desenez si sa fotografiez si mai nou sa scriu aici.

Comentarii ( 8 )
 1. Cred că vrei să spui prea multe și începi să le amesteci. La nivel profesionist factorul decisiv este sponsorul (dacă-l ai) și ofertele disponibile (mai ales disponibilitatea entităților locale care închiriază echipament). E normal ca fotograf profesionist să nu dispui de echipament pentru toate genurile de fotografie și să închiriezi dacă ai un anume client sau un anume contract.
  A spune la modul general că e ca și cum ai alege între PC sau MAC pentru că preferi una sau alta este greșit. Dacă în România Nikon este oficial pe piață, Canon nu este – deci altfel discutăm despre service, suport etc. Ideea e că între amatori și profesioniști este o diferență foarte mare și nu e vorba numai de calitatea imaginii. La nivel de amatori, un raport calitate/preț mai bun vei avea de la Nikon. Cât despre avantaje și dezavantaje, ca să le simți trebuie să atingi un anume nivel al fotografiei – aici mă refer la viteză și focus. Acele multe puncte de focalizare nu le ai cu orice obiectiv – cel puțin la Canon, lucru cu care poți prosti un amator.

  Astfel de articole trebuie structurate pe nivele și tipuri de fotografie altfel nu au nici un sens pentru că e o comparație care nu duce niciunde.

  Replica ta
  • cezar firicel

   Sunt de acord cu tine pana la un punct. Si sunt de acord ca inevitabil vei ajunge sa inchiriezi echipamente adecvate necesitatilor tale. Insa continui si voi continua sa cred ca oricare din cele doua branduri (Nikon sau Canon) se vor descurca mai mult decat extraordinar, in orice tip de fotografie, atat timp cat fotograful stie ce vrea si stie cum trebuie sa ajunga la rezultatul dorit. Nu caut sa mint sau sa prostesc pe cineva, ci doar imi sustin punctul de vedere (cu care cititorul vrea sa fie sau nu de acord). O comparatie de acest gen, cum bine ai spus, nu duce niciunde.

 2. Sa inteleg ca, daca ma hotarasc sa imi cumpar un aparat, ca incepator, Nikon ar fi mai potrivit, din punctul tau de vedere?

  Replica ta
  • cezar firicel

   Ar fi o alegere bazata doar pe parerea mea si din start ar fi gresit sa faci asta. Nikon-ul este mai prietenos ca si meniu, setari pentru un incepator, dar nu este neaparat mai potrivit. Pana la urma cum spuneam si in articol, tu alegi ce preferi, Cola sau Pepsi, apa plata sau minerala. Sfatul meu, in cazul in care esti incepator, alege un aparat ieftin. Un entry level. Fie ca e Nikon, fie ca este Canon, nu lua ceva scump. Umbla cu el, fotografiaza, vezi cum raspunde dorintelor tale, fa un curs foto. Si cand stii ce vrei, alege-ti aparatul. Sfatul meu este sa cheltui mai mult pe obiectiv decat pe aparat. Si ultimul sfat, testeaza-le daca poti. Imprumuta de la cineva un Nikon, de la altcineva un Canon si vezi care e mai potrivit pentru tine.

 3. Intrebarea este ca si cea din Hamlet. A fi sau a nu fi. In schimb aici nu se pune problema asa. Nici macar Canon sau Nikon. Inainte sa ne oprim in detalii tehnice (daca suntem atenti diferentele sunt minore chiar si la workflow, iar in post procesare se rezolva tot datorita formatelor necompresate) ar trebui sa intelegem ce este fotografia. Iar din pacate „ce este fotografia” se rezuma la ce aparat are fiecare nu si ce stie sa faca cu el. Este o explozie de fotografi pe piata doar pentru ca au resuit sa faca un credit si sa isi ia cel mai si cel mai aparat de pe piata ca nu earu in stare sa faca poze cu telefonul. Dar nici DSLR-ul si nici telefonul nu iti va face „poze” mai bune. Cel mult decente asta depinzand de gustul fiecaruia si de instinctele altora. In rest…. Un „aparat” bun te ajuta sa iti dezvolti talentul si creativitatea pe care le ai. Nu si ti le da. Asa cum cred unii. Pacat. Se distruge o arta. Doar entru ca unii au bani si isi permit. Dar nu isi permit sa piarda timpul studiind. O banala regula de incadrare si de compozitie. In fine… De aceea 90% din piata este invadata de pozari si nu de fotografi.

  Replica ta
  • cezar firicel

   Cand am terminat de scris acest articol ma gandeam exact la acelasi lucru. Si la doua minute dupa gaseam si un articol despre fotografi care fac niste fotografii absolut superbe folosind cele mai banale si simple aparate foto. Pot doar sa ma inclin si sa-ti multumesc pentru comentariu pentru ca daca e ceva ce am vrut sa transmit aici, atunci este exact mesajul tau. Fotografia este o arta, iar unealta conteaza prea putin.

Lasa un comentariu